1 1351 0

Moesgaard Museum

,
Architecture, nature, culture and history fuse together into a total experience at Moesgaard Museum. With its green roof, bright courtyard gardens, and underground terraces, the museum will invite various new and alter- native kinds of exhibitions.
The new 16,000 m2 museum is uniquely located in the hilly landscape of Skåde south of Aarhus. With its sloping roofscape of grass the building will appear as a powerful visual landmark perceptible even from the sea. The rectangular shaped roof plane seems to grow out of the landscape and during summer it will form an area for picnics, barbecues, lectures and traditional Midsummer Day’s bonfires.
The heart of the building is the foyer where the ticket sales, the museum shop and the public café are situated. From here, one can enjoy the impres- sive view of the Aarhus Bay through great glass walls. Furthermore, from the foyer there is access to the large roof top terrace with outdoor service.
The interior of the building is designed like a varied terraced landscape inspired by archaeological excavations gradually unearthing the layers of history and exposing lost cities. The visitor can move through a vivid sequence of exhibitions and scientific experiments – like a traveler in time and space.
Exhibitions

In the permanent exhibition, the visitors are invited to an eventful journey to Aarhus in the Viking age and out into the world with some of the most prominent, local personalities from that era.

Everything in the exhibition is new. Burial mounds and districts of towns, faces and people have been reconstructed and built for the new museum. The exhibition is the biggest in the museum and with a floor-to-ceiling hight of 12 meters it is possible to communicate the impressive collection of Moesgård on several levels. Thus the exhibition reflects the archaeological excavations which gradually unearth the layers of the history.

The special exhibit is placed in direct connection with the commodities court, which must be supervised 24 hours a-day as soon as the exhibit opens. High standards for logistics, safety and climate control is the be-all and end-all in order for the museum to attract large, international exhibitions like “The first Emperor – China’s Terracotta Army”, which will be on display at Moesgaard next summer. The new museum will be the first of its kind in Denmark to accommodate exhibitions of that caliber.
The exhibition hall can furthermore be utilized for many other purposes such as conferences, fairs, and fashion shows.

Sustainability

The overall sustainable strategy has been integrated in the architectural design. Fundamental elements such as the building’s geometry and orien- tation have been considered in order to maximize every square meter. The south-facing roof surface (roof facade) forms the calculated basis for an energy-efficient building, which achieves Energy Class 1 status.

The green roof of the museum contributes to decreasing the energy con- sumption of the building. The roof reduces the overall need for cooling due to decreased heat absorption. Furthermore, the overall amount of wastewater draining from the site is reduced.

The roof slopes downwards to the south, protecting the objects on display from direct sunlight. Connected to each exhibition room, a glass-enclosed area functions as a break room — allowing visitors to enter, but preventing direct sunlight from reaching the objects on display. In these spaces, visi- tors can have a bright respite from the dark of the exhibition spaces and reorient to nature and sunlight.

An optimal use of daylight in the remaining part of the museum has re- duced the need for artificial lighting, decreasing overall energy consump- tion. Around the administrative and educational facilities—which are placed in the rising end of the building— small yards in the building vol- ume has been placed allowing the daylight to penetrate the roof.

The materials of the building harmonise with the overall expression of the building and at the same time consider acoustics, economy, technical set- tings, maintenance, durability, colour options and sustainability.

Facts
Location: Aarhus, Denmark
Client: Moesgaard Museum
Gross floor area: 16,000 m2
Year of construction: 2010 – 2013
Type of assignment: First prize in invited competition Landscape architect: Kristine Jensens Tegnestue Engineer: Cowi
Client adviser: D-K2
Contractors: MT Højgaard og Lindpro
Photographer: Hufton+Crow

Tags

Image Copenhagen Opera House The Opera is situated in Copenhagen’s inner harbour and completes…
by Henning Larsen Architects
0 712 0
Image Frederiksbjerg School Vision Frederiksbjerg School is the first new-built school located in…
by Henning Larsen Architects
0 766 0
Image Novo Nordisk Headquarters The new Novo Nordisk corporate centre in Bagsværd will house…
by Henning Larsen Architects
0 1120 0

Henning Larsen Architects

About Project

Moesgaard Museum, a place where architecture, nature, culture and history fuse together into a total experience.

share
ADD TO COLLECTION

Recent Works

Leave a Reply

Log in
Register
Send message