0 406 0

House YO

This project is a renovation of a house for young couples and their children. The
existing building is RC wall structure, and it was built about 50 years ago at a
guesthouse adjacent to a main house built on the same site. The RC wall structure has
a disadvantage that it is difficult to change the floor plan as compared with other
structure types because all the walls take on the structure. In addition, the client’s
request was to secure privacy from the adjacent main house and to renew the finish
without changing the structure. In other words, while creating new face of their new
home, it protects the heritage passed down from generation to generation. 

The wall in the RC wall structure is exactly the “wall” that carries the structure and
has supported this building for 50 years with an overwhelming presence. While the
“wall” itself has the power to secure the structure, it is therefore sufficient to divide the
inside and outside of the house. On the “wall” there were disproportionately large
openings for houses, as planned as guest rooms 50 years ago. However, due to the
specific wall thickness of the RC wall structure, the opening was more like a hole that
made the boundary more aware than connecting the inside and outside. 

In this project, we focused on the relationship between the “wall” and the openings. If
we try to replace the old fixtures with new modern standard-sized ones without
changing the concrete skeleton, a gap will be created between the skeleton and the
fixture. It is also possible to close the gap and finish the wall without discomfort.
However, we wanted to sublime this gap that history makes to architecture, and
penetrated inside and outside by giving depth to the L-shaped gap that can be made
between all the fixtures and the skeleton. These have functions to extend the use of
each room such as decking, rain protection and blocking of gaze from the main house
and to trigger external activities for the family. The thickness given in this historical
gap provides an internal and external connection to the existing hole. As a result, the
boundaries divided by the “wall” become vague and life spreads in and out. With the
inability to change almost any wall (body), we aimed to achieve the maximum effect
with the minimum operation of expanding the life of the family by expanding the small
gap. 

□ Plan data


Title: House YO

Location: Obu City, Aichi Prefecture, Japan

Main application: Residence

Structure: RC wall structure (renovation) 

Family structure: couple + child (total 3 people)


Building area: 81.53 m2 

Total floor area: 120.54 m2


Design period: February 2018-July 2018 

Construction period: August 2018-December 2018


Design: 1-1 Architects (Yuki Kamiya + Shoichi Ishikawa) 

Construction: Hirata Building Co., Ltd.


Garden design: ENZO. Co., Ltd. 

HP : 1-1arch.com 

Tags

Image Apartment MK The site is in Kariya city, Aichi Prefecture in Japan,…
by 1-1 Architects [ichinoichi]
0 60 0
Image House NI The site is a residential area located in the urbanization control…
by 1-1 Architects [ichinoichi]
1 1565 0
Image Clinic NK  The site is a long shape facing the 4-lane highway…
by 1-1 Architects [ichinoichi]
0 1226 0

Leave a Reply

Log in
Register
Send message