Tags: Jan Rosler Architekten

0 2694 0
Village Church – Alt-Tempelhof
by Jan Rosler Architekten
Renovation of the listed church and design of ancillary facilities of the listed cemetery. The village church Alt-Tempelhof was originally built in the 13th century. At that time it formed together with the three - today still exiting – ponds an important element of the weir system of the Tempelhof. Over time the single-nave aisleless church was modified several times. Today it is, together with the cemetery, the largest medieval village church of Berlin and is a listed building. The architectural task comprised the renovation oft he church’s worship hall as well as the sensitive integration of a barrier-free sanitary facility and storage space for gardening equipment and waste bins into the cemetery. In order to integrate unintrusively the different functions in the garden they are split between three smaller wooden bodies. All three of them are connected with a wooden platform, which is made of the same material. In so doing the project succeeds in integrating the necessary program in an elegant and modest way between the branches of the plants without losing practicability.
Read more
0 2274 0
EFG – Kreuzberg
by Jan Rosler Architekten
Renovation and expansion of the congregation and outdoor facilities oft he church. The premises of the Evangelical Free Church Congregation Kreuzberg are situated in a post-war housing complex in an urban block structure of Berlin. Before the renovation took place, the mezzanine floor of the building’s side wing contained a two-storied community hall used for worship as well as any other activities of the church. The basement floor was used only for storage. Beside the renovation of the community hall the project’s target was the transformation of the basement floor into a multifunctional hall for the congregation. The hitherto unused, spacious courtyard could be part of the transformation. A concrete stairway with wooden elements creates a connection between inside and outside, bridges the differences of level, and opens the basement floor for more daylight. In addition to steps with a comfortable gradient for walking, wider steps for seating establish a communicative platform. This outdoor installation connects the new multifunctional hall, the worship hall and the courtyard with one gesture. In this way, the expansion of the church enables the community hall to be a space for worship, creates a proper space for any extra activities - an important part oft the community - and shifts the daily life oft he congregation from the public pedestrian walk into the quiet courtyard.
Read more
0 2313 0
MINI APARTMENT
by Jan Rosler Architekten
The Mini Apartment is situated in Berlin-Kreuzberg, at the first floor of a Wilhelminian housing complex from the end of the 19th century. The original space of the old apartment was divided in order to fit two smaller dwellings - a compact and efficient living space, embodying Berlin’s urbanity.
Read more
0 3442 0
ÖKONOMIEBAU
by Jan Rosler Architekten
The Ökonomiebau provides a small shelter for an agricultural vehicle in the urban hinterland of Berlin. The construction is thus reduced to the necessary and succeeds in being a simple but not shallow solution. The basic structure traces the minimalistic image of the archetypical volume, while industrial wooden slats overlap each other and create the outer layer and the impermeability of the construction.
Read more
0 2406 0
KITA F
by Jan Rosler Architekten
Transformation of a video library to a 750 m2 nursery. The original floor plan with its polygon shape and its unusual depth turns daylight to the essential aspect of the design concept.
Read more
1 2628 0
HAUS STEIN
by Jan Rosler Architekten
Haus Stein in Druxberge, Germany. A conversion of an unused barn from the 1930's into a vacation residence.
Read more
Log in
Register
Send message