0 559 0

Village Church – Alt-Tempelhof

Renovation of the listed church and design of ancillary facilities of the listed cemetery.

The village church Alt-tempelhof was originally built in the 13th century. At that time it formed together with the three – today still existing – ponds an important element of the weir system of the Tempelhof. Over the time the single-nave aisleless church was modified several times. Today it is, together with the cemetery, the largest medieval village church of Berlin and is a listed building.

The architectural task comprised the renovation of the church’s hall as well as the sensitive integration of a barrier-free sanitary facility and storage space of gardening equipment and waste bins into the cemetery.

In order to integrate unintrusively the different functions in the garden they are split between three smaller wooden bodies. All three of them are connected with a wooden platform, which is made of the same material. In so doing the project succeeds in integration the necessary program in an elegant and modest way between the branches of the plants without losing practicability. 

Architect: Jan Rösler Architekten

Year: 2015-2016
Site: Berlin – Alt-Tempelhof, Germany
Client: Dorfkirche Alt-Tempelhof
Construction: Jan Rösler Bau
Photographer: Simon Menges

Tags

Image EFG – Kreuzberg Renovation and expansion of the congregation and outdoor facilities oft he…
by Jan Rosler Architekten
0 573 0
Image MINI APARTMENT Living in small spaces. The Mini Apartment is situated in…
by Jan Rosler Architekten
0 820 0
Image ÖKONOMIEBAU Shelter for an agricultural vehicle in Brandenburg’s countryside. The Ökonomiebau…
by Jan Rosler Architekten
0 837 0

Jan Rosler Architekten

About Project

Renovation of the listed church and design of ancillary facilities of the listed cemetery. The village church Alt-Tempelhof was originally built in the 13th century. At that time it formed together with the three - today still exiting – ponds an important element of the weir system of the Tempelhof. Over time the single-nave aisleless church was modified several times. Today it is, together with the cemetery, the largest medieval village church of Berlin and is a listed building. The architectural task comprised the renovation oft he church’s worship hall as well as the sensitive integration of a barrier-free sanitary facility and storage space for gardening equipment and waste bins into the cemetery. In order to integrate unintrusively the different functions in the garden they are split between three smaller wooden bodies. All three of them are connected with a wooden platform, which is made of the same material. In so doing the project succeeds in integrating the necessary program in an elegant and modest way between the branches of the plants without losing practicability.

share
ADD TO COLLECTION

Recent Works

Leave a Reply

Log in
Register
Send message