0 986 0

SDU University of Southern Denmark Campus Kolding

Description:

With its triangular shape, Kolding Campus will create a significant new landmark in Kolding. The building is located on the Grønborg grounds in the centre of Kolding close to the harbour, station and scenic attraction of the river. Kolding Campus will create a new central plaza by Kolding River and will thereby form a close interaction with the other educational insti- tutions of the town, Kolding Design School and International Business Col- lege Kolding.

The facade is an integrated part of the building and together, they create a unique and varying expression. Inside in the five floor high atrium, the dis- placed position of the staircases and access balconies creates a special dy- namics where the triangular shape repeats its pattern in a continuous va- riety of positions up through the different floors. The activities open up towards the town so that the campus plaza and the interior study universe become one interconnected urban space with a green park at the back and a common recreational town plaza at the front.

Sustainability:

SDU Campus Kolding is the first university building in Denmark to fulfill the strong demands for energy consumption desribed in the building reg- ulations 2015. The energy consumption is 36 kWh/m2/year.
The sustainable strategy has been integrated in the architectural design. The geometry ensures the best utilization of every square meter and the skylight in the atrium ensures a fair distribution of daylight to the entire building.
The building has been part of a three-year development project which ex- amines how thermal properties of concrete can be increased – and the en- ergy consumption for heating and cooling thus reduced. In order to make optimal use of the thermal properties of concrete, the slabs are exposed where possible. This prevents large fluctuations in temperature and im- proves the indoor quality.

Façade:

The daylight changes and varies during the course of the day and year. Thus, Kolding Campus is fitted with dynamic solar shading, which adjusts to the specific climate conditions and user patterns and provides optimal daylight and a comfortable indoor climate spaces along the façade.
The solar shading system consists of approx. 1,600 triangular shutters of perforated steel. They are mounted on the façade in a way which allows them to adjust to the changing daylight and desired inflow of light.
When the shutters are closed, they lie flat along the façade, while they pro- trude from the façade when half-open or entirely open and provide the building with a very expressive appearance. The solar shading system is fitted with sensors which continuously measure light and heat levels and regulate the shutters mechanically by means of a small motor.

Arts:

German artist Tobias Rehberger has created the decorations for the SDU Campus Kolding. The decorations are centered on ‘time’ as a theme. They appear as building integrated clocks on the façade, by the auditorium and more classrooms.

Project Information:

Location: Kolding, Denmark
Client: The Danish University and Property Agency
Gross floor area: 13,700 m2
Year of construction: 2012 – 2014
Type of assignment: First prize in international competition, 2008 Landscape Architect: Kristine Jensens Tegnestue
Engineers: Orbicon
Photograher:  Hufton + Crow

Tags

Image Frederiksbjerg School Vision Frederiksbjerg School is the first new-built school located in…
by Henning Larsen Architects
0 53 0
Image Novo Nordisk Headquarters The new Novo Nordisk corporate centre in Bagsværd will house…
by Henning Larsen Architects
0 455 0
Image Siemens Global Headquarters Friday June 24th 2016, Siemens inaugurated the new global headquarters…
by Henning Larsen Architects
0 259 0

Henning Larsen Architects

About Project

SDU University of Southern Denmark, Campus Kolding by Henning Larsen Architects.

share
ADD TO COLLECTION

Recent Works

Leave a Reply

Log in
Register
Send message