0 2436 0

A prototype of a family house in Posázaví

A prototype of a family house is built in a former granite quarry in Posázaví. The purpose of this built project is to check structural, typological, and user qualities of the prototype.
The house is located on the edge of a rock above a lake. The project preserves grown trees, emphasizes the view to the water, and allows access to the meadow in the middle of a forest.
A simple cubic mass 15x15x4 m contains interior spaces formed in a more complex manner. Organically moulded labyrinth of the interior habitable space allows more day- and sunlight, vistas out and through from the depth of the layout.
The house hovers over the landscape, it is not founded traditionally. A steel load-distributing modular raft is bedded on existing granite blocks – remnants of former mining. A 2×4 timber frame is erected on the raft. The roof structure is nailed trusswork. The roof is flat finished with extensive green. The façade is ventilated made of lumber. Windows are aluminium.
A sliding glass wall provides for connecting the living area with an outdoor terrace on the meadow.

The interior is monochromatic using different shades of white – a neutral frame for colours of the forest at different periods of a day and year.

The house is a DIY type. It can be taken into pieces, it may disappear without a trace left.

Project Information:

Use: family house
Architect: Boris Redčenkov, Prokop Tomášek, Jaroslav Wertig
team, collaboration: Michal Nohejl
technical design, collaboration: OMEGA project s.r.o. – Jan Škopek, Miroslav Fejfar, construction – Radek Brandejs
Main contractor: (DIY), carpenters – Jiří Kotík, windows – Nevšímal a.s.
Photographer: Tomáš Rasl
Visualization: obrazek.org – Michal Nohejl
Location: Posázaví, Cezch
Year: 2015

Tags

A69 Architekti

About Project

A black house located on the edge of a rock above a lake in Posázaví by A69 Architekti.

share
ADD TO COLLECTION

Recent Works

Leave a Reply

Log in
Register
Send message