0 850 0

Student Accommodation Silbermannpark

Fotography: Michael Heinrich

Hild und K Architekten planned this site south of the old centre of Augsburg for Studentenwohnheim Silbermannpark GmbH & Co. KG. It offers accommodation for more than 200 students and is adjacent to the campus of the Augsburg University of Applied Sciences. The hall of residence is an integral part of the new housing estate Am Silbermannpark.

A building permission granted prior to the assignment, had allotted a five-story noise barrier along the railway tracks to the north and ten multi-dwelling units towards the park. Four storeys towering above the rest of the building at the east end of the noise barrier were to become an urban landmark. Given these specifications, the call for tender in September 2009 essentially comprised floor planning and façade design of the residential hall, which now included the tower at the eastern tip of the building, three lower perpendicular extensions reaching south and one multi-dwelling unit. The call for entries aimed at finding an economically optimal solution.

However, instead of choosing the presently popular and economical composite insulation system, Andreas Hild, Dionys Ottl and Matthias Haber opted to make the construction of the buildings themselves the determining element of their exterior impact.

They suggested using an exposed concrete façade of load bearing sandwich elements. The prefabricated elements are guaranteed to save costs and time while still ensuring high-quality construction.

The construction material itself therefore determines the aesthetics of the façade, which does not remain unornamented. The formwork varying in thickness created vertical and horizontal stripes.Additionally, the surfaces were abraded irregularly using a water-jet
technique. The concrete makes allusions to fabric; some might even be
reminded of tartan cloth.

Jointing the prefabricated elements with the adjoining walls and ceilings reinforces the building. To reduce seams, the façade joints were placed in the centre of the windows. They are profiled and become a theme. The visible construction is thus elevated to an ornament.
The compact façade also provides for optimal noise protection for this building situated between railway lines and roads. The floor planning also takes this into account:  on the loud northern side, facing the railway tracks, there are no communal rooms. They are protected from noise through a long corridor running across the buildings and some ancillary rooms facing north.
Each of the single or double apartments has an individual room, kitchen and a sanitary module. The rooms are each flooded with light through a large window.

Other important aspects of the design are barrier-free access facilities and communal rooms distributed over the whole group of buildings. Later reorganisation of the living units is possible at any time by taking away the partitions. The building adheres to the criteria of the German development bank to promote energy-saving technologies (KfW 70) and is connected to public district heating supplies.

Tags

Hild und K

About Project

Hild und K Architekten planned this accommodation for more than 200 students, which is adjacent to the campus of the Augsburg University of Applied Sciences.

share
ADD TO COLLECTION

Recent Works

Leave a Reply

Log in
Register
Send message