1 3057 0

Bridge of Sighs

Van Stigt Thans occupies a refined and stylish listed building on Lange Nieuwstraat in Schiedam. In 2003 Mei architects and planners constructed a glazed addition on the ground floor to connect with an adjoining monumental warehouse bought by Van Stigt Thans.
Now that the top floor of both buildings will be used for residential purposes, Van Stigt Thans has asked Mei to construct a second connecting bridge. This is a complex challenge owing to the difficulty of bridging the height difference, the demands that come with working on a listed structure, and the need for privacy. The design proposal was immediately enthusiastically received by the municipal design review committee for new building permits and monuments, precisely because Mei articulated its addition as a new time layer. Mei succeeded in strengthening the value of both buildings by respecting and preserving their existing character.
The solution found by Mei did not involve repeating the glazed connection. Instead, it proposes a white ‘cloud’. The new bridge, a self-supporting structure of steel and glass, is faced in white perforated steel panels. Refined, abstract 3D motifs that refer to the original cast-iron ornaments of the balconies of the listed building are incorporated into the panels by means of rubber presses. To ensure the privacy of occupants, what happens inside cannot be seen from outside, but occupants do enjoy views out of the building.
The design is measured by means of a point cloud and then the 3D-BIM model is elaborated on this scanned base layer. The bridge is reversible to allow future owners to remove it if desired. The warehouse can also be restored to its original condition because the openings made in the facade for the bridge have the same proportions as the original window frames.
Location :
Lange Nieuwstraat 101
3111 AE Schiedam, NL
Realisation:
2013-2014
Program:
8 m2
Design:
Mei architects and planners, Rotterdam, NL
Schiehavenkade 522
3024 EZ Rotterdam
www.mei-arch.eu
Team Mei:
Robert Winkel, Menno van der Woude, Sander Geurtsen, Robert Platje, Pepijn Berghout, Karl Oscarson, Serkar Jaff, Michiel van Loon
Client:
Van Stigt Thans Assurantiën, Schiedam, NL
Contractor:
Glasimpex, Schiedam, NL
Construction: PBT, Delft, NL
Manufacturers:
Glass: Glasimpex, Schiedam, NL
Façade panels: Phoenix 3D metaal Eindhoven

Photo credits:
Jeroen Musch Photography, Rotterdam, NL

Tags

Image Fenix I – loft apartments on top of a warehouse Fenix I, loft apartments on top of a warehouseIn the…
by Mei architects and planners
0 728 0
Image Gouda Cheese Warehouse Gouda Cheese Warehouse – Loft apartments in a national monument…
by Mei architects and planners
0 831 0
Image Gnome parking Garage The development of the Kabouter Garage, a car park with…
by Mei architects and planners
0 2151 0

Mei architects and planners

About Project

New connection between two listed monuments.

share
ADD TO COLLECTION

Recent Works

Leave a Reply

Log in
Register
Send message